Hayallerin Yere Basıyor mu?
Günümüzde özellikle çalışan insanlar arasında en büyük sorunlardan birisi, birden fazla kulvarda aynı anda koşmak olduğunu söyleyebiliriz. Elimizde o gün için bitmesi gereken bir iş var diyelim. Ayrıca bir tane daha ve hatta bir tane daha… Zaman konusunda teslimi önce olan işi öncelikli iş olarak belirledik ve üzerinde çalışırken bir e-posta geldi. İkinci yapmamız gereken işle ilgilenmeye başlıyoruz. Tam o sırada acil bir telefon geliyor ve üçüncü işle alakalı bir dosya hazırlanması isteniyor. Sonuç; elimizde bitmemiş 3 iş ve bitmek üzere olan gün kaldı.
İşlerimizi önem sırasına göre planlıyor olmak elbette ki çok önemli. Bu konuda bir çok yöntem var. Hatta bazı şirketler bu yöntemleri kurumsal kimlikleriyle bütünleştirerek verimi arttırmayı planlarlar.
Peki ya sen hayallerini gerçekleştirmek için verimli çalışabiliyor musun?
Hiperaktif kişiler genellikle masa başı işlerin insanı değillerdir. Hem hiperaktif olup hemde masa başından yürütebileceğin bir hayalin varsa bu hayal seni daha çok mutsuz edecek olması yüksek ihtimal.
Peki ya hayallerinin gerçekçiliğini hiç sorguladın mı?
Hayal kurma konusunda insanlar oldukça hevesli ve üretken olabiliyorlar. Hayallerimizin hayal olarak kalmaması için hayallerimizi “gerçekçi bir şekilde” planlamalı ve uygulamaya geçmeliyiz.
Biraz önceki örnekte belirttiğimiz gibi, hayallerini uygulayabileceğin düzeyde gerçekçi hale getiriyor musun? Sadece hayallerin için değil, herhangi bir konuda plan yapıyorsan, bu planların başarıya ulaşması için gerçekçi olması şart.
Gerçekçilikten kastımız, planının belirli, ölçülebilir, ulaşılabilir, gerçekçi ve zamana bağlı olması.
Planını yaptığında koşullar elverişsizse ve bunlara rağmen hayallerini kurmaya devam ediyorsan, gün geçtikçe kaygı artışı yaşaman ve veriminin hem proje bazlı hem de genel olarak düşüşünü görmen muhtemel.
Diğer yandan uygulayabileceği bir plan oluşturursan, (bkz. gerçekçi plan) kendine basit adımlar gibi gelse bile hayallerini gerçekleşmeye başlayacağın için motivasyonun artacak ve daha enerjik bir şekilde ilerleyebileceksin. Bu doğrultuda verimin iyi bir ivmeyle artarak devam edeceğini söylememize sanıyoruz ki gerek yok.
- Dikkat Eksikliği Olan Yetişkinler için Pratik Öneriler -2
- Dikkat Eksikliği Olan Yetişkinler için Pratik Öneriler -1
- Hoşgörü İçin 44 Öneri
- Bir İş Gününü Daha Güzel Geçirmenin 17 Yolu
- Benim için "Başarı" nedir?
- Pazartesi Sendromundan Kurtulmak İmkansız mı?
- Üntes İklimlendirme Sistemi Kurumsal Eğitimi
- Beddua Etmeyin
- Ted Konuşması: Ben Bir Teröristin Çocuğuyum, Barışı İşte Böyle Seçtim
- Siz Nasıl Bir Dinleyicisiniz?
- İlham Verenler: Mehmet Fatih Karahan, Down Sendromlular Avrupa Yüzme Şampiyonu
- Modern Toplumda Stres
- Alfred ve Gölgesi: Duygular Hakkında Kısa Bir Film
- İçeride Savaş Yoksa Dışarıda da Yoktur!
- Altın Anahtar: Stresini Yönet